Napfény Vendégház BIKE PAVILON Üdülési csekk

Református templom

Református templom

A jelenleg álló épületek közül Hajdúszoboszló legrégebbi épületegyüttese a református templom és a templomerőd. A templom és torony építésének ideje XV. századra tehető a kutatók állítása szerint, az erőd fal építését pedig a XVI. századra becsülik. Az török-tatár pusztítások során a templomot tűz érte, és a körülötte lévő épületekis a tűz martalékává lettek. A templom helyreállítása 1711-1717 közé tehető.

Az egyhajós templom kibővítéséhez 1810. májusában fogtak hozzá Rabl Cornelius debreceni kőműves vezetésével, és a munkálatok 1813-ban fejeződtek be. Az épületet két oldalhajóval került kibővítésre, majd hozzákezdtek a templom belsejét kialakítani. A legnagyobb munkát a karzatok elkészítése adta a készítőknek. Boros István és Agárdi István helybeli asztalos mesterek 1811-ben kezdték a munkálatokat, ami 1816-ig tartott. A megújult templom orgonáját Krämmer János nagyváradi orgonakészítő mester készítette. Az építési munkálatok közben , 1814-ben a toronyba villám csapott, és a tetőszerkezet alaposan megrongálódott, ebből az okból kifolyólag átépítésre került sor. Ezekkel a munkálatokkal 1828-1829-ben végeztek. Ekkor került megépítésre a templom 50 méter magasságú tornya, amelynek csúcsát egy toronygomb ékesítette.

Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló